Nepal

Project Details

‘Sir Michael, camera please’.

was de begroeting die ik dagelijks van de straatkinderen in Kathmandu kreeg.

Straatkinderen zijn vervelende mannetjes als je er voor het eerst mee in aanraking komt. High van de lijm, opdringerig, zeurend om geld of eten en gaan aan je benen hangen. Ofwel de attitude van een kind dat op straat leeft en moet vechten om de dag door te komen. Als je echter op een gegeven moment een beetje wederzijds vertrouwen hebt gewonnen zijn het gewoon kinderen. Kinderen die in zijn voor een grapje, je op een leuke manier voor de gek willen houden en denken dat ze spiderman zijn die ze in de bioscoop hebben gezien.

Met de hulp en enthousiasme van René Veldt en Bhimsen (als tolk) van Stichting Veldwerk is het gelukt om een succesvol fotoproject te doen met de straatkinderen van Kathmandu. We hebben de kinderen zelf foto’s laten maken om zo een beeld te krijgen van hoe zij leven en van de dingen die zij leuk vinden. En om ze een dagje plezier te gunnen zonder zich zorgen te maken over eten voor die dag, omdat dat de beloning was voor het terugbrengen van de camera’s.

Een documentaire over de kinderen die leven en proberen te overleven op de straten Kathmandu. De hoofdstad van Nepal. Een kijkje in hun leven en een unieke samenwerking. Een fotoproject waarbij de kinderen zelf ook een kijkje in hun leven hebben geven. Het werk van Michiel Wasmus en dat van de straatkinderen is tweemaal tentoongesteld. Het ingezamelde geld is volledig ten goede gekomen van stichting Veldwerk. Deze stichting zet zich in om zo veel mogelijk kinderen op te vangen en onderwijs te bieden zodat zij niet op straat terecht komen.